Nieuwe trainingen voor Check-IT


Check-IT

In de laatste week van augustus verzorgt ChinaTalk voor de vierde keer een training voor ICT studenten van het Check-IT uitwisselingsproject. De studenten staan op het punt te vertrekken naar Xiamen in China, waar ze een half jaar lang met Chinese studenten zullen samenwerken op diverse projecten. Voor hun vretrek krijg de studenten een week lang training met lezingen van diverse China experts. ChinaTalk is trots opnieuw onderdeel te mogen zijn van dit programma.

De lezingen die ChinaTalk voor het programma verzorgt zijn:

China, from copycat to digital innovator – Ed Sander  

China staat erom bekend producten uit het westen decennia lang te hebben gekopiëerd. Zo ook de diverse social media platforms als Twitter en Facebook. Maar inmiddels is China het westen op het gebied van digitale innovatie voorbij gestreefd en zijn de rollen omgekeerd. Ed Sander werkte enkele jaren als marketing consultant in China en schrijft sindsdien over e-commerce, social media en digitale innovatie in het land. Voor Check-IT verzorgt Ed een lezing waarin hij aan de hand van voorbeelden van Alibaba, Xiaomi en WeChat laat zien hoe China innoveert. Ook verklaart hij de oorzaken voor deze plotselinge omslag en voorspelt hij wat dit voor het westen gaat betekenen.

The Chinese Education System – Jessica Sun

Studenten in het Check-IT uitwisselingsprogramma werken samen met Chinese studenten en zullen daarbij snel merken dat de Chinese student een andere persoonlijkheid heeft dan de Nederlandse. Waar komt dit verschil vandaan en hoe kun je ondanks te verschillen toch succesvol samenwerken? Jessica Sun, docent Chinese Taal & Cultuur, legt aan de hand van haar persoonlijke ervaringen met het Chinese onderwijssysteem uit wat de studenten heeft gevormd. Ze bespreekt o.a. het hukou registratiesysteem, het gevreesde gaokao toelatingsexamen voor de universiteiten en hoe het leven van de studenten drastisch verandert als ze deze achter de rug hebben.

Over Check-IT

Check-ITCheck-IT (China-Holland Educational Competence and Knowledge center on Information Technology) is een samenwerkingsverband tussen de Software School van Xiamen University, de Universiteit van Leiden, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Getalenteerde studenten uit de derde van vierde jaar van de IT en de informatiebureaus van de universiteiten kunnen vragen om deel te aan Check-IT projecten. De geselecteerde studenten werken en wonen 5 maanden in Xiamen. Ze werken in groepen van Chinese en Nederlandse studenten voor Chinese en Nederlandse bedrijven. Een Nederlandse leraar zal ondersteuning bieden en begeleiden de studenten in Xiamen. Klik hier om de website van Check-IT te bezoeken.