ChinaTalk terugblik 2020


2020 was geen makkelijk jaar …

In 2020 hebben we ChinaTalk volledig ingericht als professionele touroperator voor de zakelijke studie- en inspiratiereizen die we aanbieden. Maar doordat alle geplande reizen geannuleerd werden wegens de coronacrisis lijkt het soms alsof we weinig te doen hadden in 2020. Maar niets is minder waar als we op een rijtje zetten hoewel content we dit jaar geproduceerd hebben.

Lezingen en presentaties

Door het wegvallen van evenementen door coronamaatregelen was het een mager jaar op het gebied van lezingen. Na maart deed Ed enkel tijdens de periode met versoepelingen in de zomer nog twee ‘live’ lezingen over digitale innovatie in China. Eén van die lezingen hebben we opgenomen en gepubliceerd op YouTube.

Offline was er dan niet veel te doen, online was het een stuk drukker. We verzorgden webinars, online interviews en presentaties voor Nexxworks, Focusplaza, NLinBusiness, Nuffic Neso China en Emerce. Door de laatste werd Ed ook geïnterviewd over live commerce. Daarnaast werkte Ed mee aan een paneldiscussie van Humathon.

Vanuit een nieuw ingerichte ‘thuisstudio’ verzorgde Ed inspiratiesessies, hielp verschillende studenten met interviews voor hun afstudeerscripties en werkte mee aan een onderzoek van de Sussex Business School over onbemande winkels.

Kort voor de coronacrisis verzorgden Ed met Fred Sengers voor de vijfde keer de Grote China Kennisquiz met Guanxi. In mei deden ze het nog eens over met een online versie van de quiz.

Beeld en geluid

We werkten in 2020 mee aan podcasts van Listening to the Future, AskMathijs, Focusplaza en de BNR China Podcast. Op de radio waren we te horen bij Blikopener, Met Het Oog op Morgen en Stax & Toine en op TV werkten we mee aan het nieuws van RTL-Z.

Dit jaar hebben we ook flink wat eigen videomateriaal geproduceerd. Naast een aantal hierboven genoemde zaken maakte Ed een serie van acht korte filmpjes over het leven in China op basis van een eerder interview door Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland’s Nachtexpress in 2018.

De lockdowns en social distancing zorgden er ook voor dat Ed wat vaker in de keuken stond. In 2020 bereidde hij ruim 300 verschillende nieuwe Chinese gerechten en passeerde daarmee het totaal van 850. Hij besloot een serie video’s over Chinees koken te maken, waarvan inmiddels het eerste en tweede deel online staan.

Andere videos die we dit jaar produceerden betroffen een experiment van Jessica met online lesgeven (nog voor dat de norm werd), slidecasts over de opkomst van China en China’s internet ecosystemen, internetcensuur in China en de komst van het ‘copy from China’ tijdperk (de laatste met bijbehorend artikel).

Volgens een rapport van YouTube hebben we dit jaar ruim 700 minuten aan videomateriaal toegevoegd aan ons kanaal. De videos op ons kanaal werden afgelopen jaar ruim 50.000 keer bekeken en kijkers keken in totaal zo’n 130.000 minuten aan content.

Artikelen

Er was het afgelopen jaar geen gebrek aan onderwerpen om over te schrijven. Ed schreef een serie van 9 artikelen over diverse vormen van technologie die in China werden ingezet ten tijde van de coronacrisis en 5 artikelen over de technologie die na de crisis bleef ‘hangen’.

Rondom de geplande en ingetrokken beursgang van het aan Alibaba gelieerde Ant Group schreef Ed 5 artikelen en hij voegde nog 2 artikelen toe aan zijn langlopende reeks over de morele crisis in China. Hij schreef daarnaast boekrecensies van The Book of Swindles en Attention Factory. Voor dit laatste boek, geschreven door Matthew Brennan, was Ed in de zomer ook proeflezer. Naast boeken recenseerde Ed ook twee documentaires over de lockdown van Wuhan.

In 2020 nam Donald Trump zowel TikTok als WeChat op de korrel en probeerde de apps (zonder succes) te verbieden in de Verenigde Staten. Ed schreef in de zomer zijn beschouwing op de voorgenomen ban van beide apps. Ter gelegenheid van het vierjarig bestaan van WeChat’s mini programs schreef Ed een serie van drie artikelen over dit fenomeen, inclusief een video met Thijs van der Toom van NextsportChina (deel 1 en deel 2 staan inmiddels online en deel 3 volgt komende week).

Naast technologie schreef Ed ook over meer luchtige onderwerpen als Chinese reisbestemmingen die hij niet zou aanbevelen, Chinglish, een Chinese trouwdag en Chinese bruiloften. Op meer persoonlijk vlak schreef hij over de manier waarop de coronacrisis bij ChinaTalk ervaren werd en zijn ambivalente gevoelens rondom China in een stuk genaamd Pandadoders en Drakenknuffelaars. Dit werd tevens de titel van de zesde China Talk bundel met artikelen die in mei verscheen.

Jessica schreef in 2020 over de prachtige Chinese gedichten die haar studenten schreven.

Langs deze weg willen we onze vaste proeflezer, Milly Kusmic, nogmaals bedanken voor haar hulp bij het controleren van deze enorme stroom artikelen. In totaal publiceerden we er 36 op onze website.

Zowel China Nu Magazine als CustomerTalk kozen diverse artikelen van ons uit om door te plaatsen in hun blad en magazine. China Nu interviewde Ed daarnaast ook over de technologische ontwikkelingen die door corona in China in gang zijn gezet of versneld.

Nieuwe diensten in 2021

2020 was geen makkelijk jaar voor ons. Maar we hebben zeker niet stilgezeten. Naast al het bovenstaande werk deed Jessica dit jaar ook haar docentenopleiding bij ICLON, welke ze in januari zal afronden. Vanaf dat moment is ze formeel gecerfificeerd eerstegraads docent Chinese Taal en Cultuur. Naast de scholen waar ze al les gaf geeft Jessica inmiddels ook online privélessen.

Daarnaast zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een aantal e-learning modules om onze kennis via nog meer kanalen te kunnen delen. De eerste cursus, over e-commerce in China, is inmiddels beschikbaar in samenwerking met het International Business Academy platform van NLinBusiness.

Terugkijkend is 2020 geen makkelijk jaar geweest. Vrijwel al het hierboven beschreven werk is onbetaald geweest. Ons business model is gebaseerd op het delen van kennis in lezingen en studiereizen, welke dit jaar niet plaats konden vinden. Maar we zijn desalniettemin erg productief geweest met het maken van content voor onze volgers.

We wensen jullie allemaal een gezond, voorspoedig en liefdevol 2021. Voor ons zal 2021 nog geen makkelijk jaar worden, maar we zijn er klaar voor!

Tot slot nog even wat lijstjes:

Best gelezen nieuwe artikelen in 2020 (op onze eigen website):

  1. On being a Panda Slayer and a Dragon Hugger
  2. Tech in tijden van corona – Deel 2: oost, west, thuis best? 
  3. Tech in tijden van corona – Deel 3: apps, big data en surveillance
  4. Is een ban op TikTok een koekje van eigen deeg voor China?
  5. Vier plekken in China waar je nu gelukkig niet naartoe kunt

Naast onze eigen website werden elk van onze artikelen over technologie in China op CustomerTalk honderden keren bekeken.

Best bekenen nieuwe video’s in 2020:

  1. Cooking 750 Authentic Chinese Dishes – Part 2: Hunan Cuisine
  2. Docent Chinees geeft online les tijdens coronacrisis
  3. Cooking 750 Authentic Chinese Dishes – Part 1: Every Grain of Rice
  4. The ‘Copy from China Era’ has arrived
  5. Tech in times of Corona (Nexxworks Webinar Series)