ChinaTalk zet WeChat in bij Chinese les


Sinds deze maand zet ChinaTalk de populaire Chinese chat-app WeChat in bij de lessen Chinese Taal en Cultuur die Jessica Sun geeft aan middelbare scholieren. WeChat heeft wereldwijd 650 miljoen gebruikers, waarvan naar het grootste deel in China woont. In China is het een onmisbaar onderdeel geworden van het leven van iedereen met een smartphone, zoals ChinaTalk’s Ed Sander recentelijk vertelde in een lezing voor SMC050.

Jessica legt uit hoe ze op het idee kwam: “In de les heb ik de leerlingen geleerd hoe ze op een smartphone Chinees kunnen typen door middel van pinyin, de methode om onze geschreven Chinese taal om te zetten in jullie Latijnse schrift. Ik heb de leerlingen WeChat laten downloaden en ze als huiswerk meegegeven dat ze mij in WeChat de Chinese tekst van een van de dialogen uit het lesboek sturen. Daarvoor moeten ze de pinyin invoeren in hun telefoon en het juiste bijbehorende Chinese teken uitkiezen. Op die manier leren ze niet alleen Chinees te schrijven op een telefoon maar ook welke pinyin woorden bij welke Chinese tekens horen.”

Een van de succesfactoren van WeChat in China is de mogelijkheid om spraakberichten te versturen. Dit blijkt ook voor Jessica’s lesmethode erg handig te zijn: “Ik gebruik WeChat ook om de leerlingen te toetsen op hun uitspraak. Ik vraag de leerlingen mij in WeChat een spraakbericht te sturen waarin ze een dialoog uit de les voorlezen. De leerling kan dan zonder druk van aanwezigheid van klasgenoten oefenen en ik kan hen direct feedback geven. In een spraakbericht dat ik hen toestuur kan ik hen complimenteren op wat er goed ging maar ook verbeteringen aangeven. De studenten kunnen deze aanwijzingen zo vaak terugluisteren als ze willen.”


We Chat les WeChat lesIn principe zou Jessica ook Whatsapp in kunnen zetten, maar ze heeft zo haar redenen voor haar voorkeur voor WeChat: “Eigenlijk zijn er twee redenen waarom ik heb besloten WeChat te gebruiken in plaats van WhatsApp. Allereerst wil ik dat de Nederlandse leerlingen in de toekomst contact leggen met Chinese studenten, zodat ze met hen kunnen oefenen wat ze geleerd hebben. Ik heb afgelopen zomer al contact gelegd met een Chinese schoool in mijn geboorteplaats Datong voor zo’n uitwisseling. Daarbij is WeChat een betere optie omdat Chinezen geen Whatsapp gebruiken. Ten tweede gaat de les niet alleen over Chinese Taal maar ook over cultuur. Het leek me dus goed om de leerlingen kennis te laten maken met de belangrijkste Chinese social media.”

De studenten pakken het erg enthousiast op. “Nadat ik WeChat had ge├»ntroduceerd bij mijn leerlingen kwam een van hen naar mij toe. Ze had een tijdje geleden bij een bezoekje aan haar oma een Chinees buurmeisje leren kennen die haar gevraagd had contact te houden via WeChat. Ze begreep toen niet wat daarmee bedoeld werd maar ze is nu van plan via de app contact te houden met haar nieuwe vriendin.”

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe Chinese tekst en spraak kan worden ingevoerd in WeChat.