Een nieuw schooljaar met Chinese les


door Jessica Sun

Het nieuwe schooljaar is drie weken geleden begonnen. Op dit moment geef ik les op vier verschillende scholen aan verschillende groepen. Ik geniet er heel veel van. Het Zwijsen College en TBL hebben besloten door te gaan na de pilotlessen Chinese Taal en Cultuur van vorig jaar. Een samenwerkingsverband van basisscholen en het Sint-Janslyceum is Den Bosch bieden die pilotlessen in het begin van dit schooljaar nu aan hun leerlingen aan.

Zwijsen College in Veghel

Zwijsen CollegeVorig jaar heb op het Zwijsen College in Veghel les gegeven voor de talentblokken. Ook verzorgde ik lessen aan hoogbegaafde leerlingen van basisscholen die af en toe naar het Zwijsen college kwamen om lessen te krijgen. Vanaf dit jaar biedt het Zwijsen College Chinese Taal en Cultuur aan de leerlingen van Fast Lane VWO+ aan. Als de leerlingen graag wat extra’s doen op VWO-niveau kiezen zij één van drie bonusvakken. Chinees Taal en Cultuur is daar een van. Er zijn acht heel gemotiveerde leerlingen in deze groep. Na vijf lessen hebben zij al geleerd hoe ze in het Chinees kunnen tellen, zichzelf voor kunnen stellen en hoe de dagen en maanden heten. Verder kunnen zij al een verjaardagsliedje in het Chinees zingen. Zij gebruiken het boek Chinees? ’n Makkie! en krijgen ook huiswerk om zich in de lesinhoud te verdiepen. Verder zijn er twee toetsen per periode. Ik zie deze leerlingen twee keer per week en bouw langzaam een band met hen op.

Titus Brandsmalyceum (TBL) in Oss

Het HooghuisEen pilot met acht lessen Chinese Taal & Cultuur, die afgelopen schooljaar plaatsvond op het Titus Brandsmalyceum (TBL) in Oss, is door de leerlingen zeer enthousiast ontvangen. Het merendeel van hen zou de lessen graag voort willen zetten. Voor dit nieuwe schooljaar heeft het TBL daarom besloten door te gaan met de lessen Chinese Taal & Cultuur. Chinees gaat een vaste rol spelen in de masterclass OTC (Oriëntatie op Taal en Cultuur) voor jaar 1 en 2. De eerste vier weken krijgen alle leerlingen van leerjaar 1 proeflessen Chinees. Daarna kunnen zij kiezen aan welke masterclass zij graag verder deel willen nemen. Vervolgens krijgen de lessen Chinees Taal en Cultuur ook verschillende activiteiten zoals het vieren van het Chinese Nieuwjaar, deelname aan een Chinese theeceremonie en contact met leeftijdsgenoten in China. Ik heb al heel veel enthousiaste leerlingen gezien tijdens de proeflessen. Ik kijk erg uit naar het komende jaar.

Zicht Primair Onderwijs in Boekel

http://www.zichtpo.nl/Deze klas heeft 24 hoogbegaafde leerlingen van groep 7 & 8 van drie basisscholen: De Regenboog, St. Cornelius en Octopus. De leerlingen vinden het Chinees heel erg interessant. Zij beginnen hun eigen leraren op de basisschool zelfs al in het Chinees te begroeten en bedanken. Na de les over Chinees eten begonnen zij thuis met Chinese stokjes te eten. Ik vind dat de basisschoolleerlingen het beste en het snelste leren. Ze zijn altijd enthousiast en delen graag wat ze geleerd hebben. Na twee lessen heb ik onderstaande blad van een meisje uit de klas gekregen. Wat zij heeft geschreven hebben wij nog niet geleerd. Ik vroeg hoe zij dit kon schrijven. Zij vertelde dat zij Google Translate heeft gebruikt. Op het papier kon ik goed zien dat zij eerst met potlood heeft geschreven en daarna met inkt. Ik vond het heel knap. Zij zit net in groep 7 en doet de moeite om dit te schijven. Ik ben heel trots op haar. Ze scheef: Hallo, ik ben Sofie. Ik houd van korfballen. Ik vind spruitjes heel lekker. Ik vind het heel fijn …… groetjes, Sofie.

Sofie

Sint-Janslyceum in Den Bosch

Sint-JanslyceumOp het Sint-Janslyceum geef ik les aan 21 leerlingen van klas 3. Zij krijgen 8 lessen over Chinese Taal en Cultuur. Een collega-lerares van de school vertelde me dat zij een heel enthousiaste e-mail had gekregen van een moeder die schreef dat haar zoon Chinees zo leuk vond. Tijdens de tweede les kwam er een leerling van klas 5 vrijwillig meedoen. Vier dagen later heb ik een e-mail van een collega gekregen dat er meer leerlingen van de bovenbouw mijn lessen willen volgen.

Ik vind lesgeven een uitdaging vanwege de cultuurverschillen en mijn taalvaardigheid. Voor de vakantie heb ik een cursus Nederlandse taal B2 gevolgd en daarna het staatsexamen B2 Spreken en Luisteren gedaan. In oktober zal ik het examen Schrijven en Lezen doen. Daarna wil ik graag verder leren in een lerarenopleiding omdat dit beroep goed bij mij past.

Heel erg bedankt aan al mijn collega’s voor jullie hulp. Ik stel het erg op prijs. Ik hoop dat wij samen een heel fijn schooljaar zullen hebben.