Verslag Beeckestijn Clinic China’s Technologische Revolutie: Met Ed en Fred naar China2 november 2019 – Beeckestijn Business School in Leusden

Door Robbert Boonk

Ed Sander, China expert, getrouwd met een Chinese, spreekt Chinees, denkt half Chinees en weet alles van de digitale revolutie die gaande is aan die andere kant van de wereld. Ed heeft inmiddels 5 zeer lezenswaardige boeken geschreven over dit enorme land. “China Talk 1 t/m 5”, waarin hij zijn blog bundelt in, natuurlijk, rode boekjes.

Fred Sengers, eveneens China expert, is journalist en is voor vele bekende bladen en TV programma’s hoofdredacteur geweest. Van Marketing Tribune tot Nieuwe Revue en van de voorloper van ‘Goedemorgen Nederland’ tot KRO Reporter. Sinds 2013 is Fred zelfstandig publicist onder de naam ‘Blogaap’ met als specialisatie China. Zijn boek ‘Reis door China in 48 dagen’ is nog steeds een veelgelezen boek.

Bijna honderd mensen die voor Ed en Fred naar Leusden zijn gekomen, verzameld voor een clinic over China in de 21 ste eeuw.

China verandert

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in China dat van belang is voor ons? Van alles! Was China eerst een onbekend en raar land dat heel ver van ons lag en cultureel en politiek ook heel ver van ons afstond, inmiddels is het een gidsland op het gebied van digitale revolutie op veel gebieden. Het meest zichtbaar is dat natuurlijk op retailgebied. Onbemande winkels die tot onze verbeelding spreken, Alibaba dat een wereldwijd platform is en wie kent inmiddels Jack Ma niet, de van oorsprong leraar Engels die, met een goed idee op het juiste moment, eBay naar de kroon steekt.

De politiek in China is zich gestadig maar heel zeker aan het wenden naar een systeem dat voor ons veel herkenbaarder is. Meer persoonlijke welvaart, een begin van sociale zekerheid en -opvang, de eenkindpolitiek die is losgelaten en enorme expansie van de grote steden. Nieuwe steden ontstaan op de tekentafel om de huidige grote steden te ontlasten. Zo is wordt er een nieuwe stad gebouwd, zo’n 120 km onder Beijing. Een stad die bedacht is en zo groot wordt als onze provincie Limburg. Eerst bouwen en dan vanzelf bewoners laten komen. Dat duurt soms een paar jaar maar dan zie je een spookstad langzaamaan veranderen in echte bewoonde steden. Almere, maar dan wat groter, eigenlijk.

Als China iets wil…..

Het plan ‘Made in China 2025”, waar Trump zich zo boos over maakt, omvat een groots plan om productie op 10 belangrijke gebieden m.n. op kwaliteit sterk te verbeteren om zodoende rond 2050, de grootste en beste producent ter wereld te zijn op die belangrijke gebieden, gaat echt gebeuren, wat Trump er ook van vindt. Nu is men dus naarstig op zoek naar kennis, kennis en nog eens kennis. Daarnaast is men druk bezig om de milieubelasting die ernstige vormen heeft aangenomen, terug te brengen naar een normaal niveau. En maatregelen worden in China gewoon doorgevoerd zonder allerlei lange discussies. Als China wat wil, dan gebeurt dat ook. Dat laat de geschiedenis zien en ook het huidige beleid gaat uit van strakke lijnen voor een lange toekomst. Chinezen lijken altijd meer tijd te hebben dan de rest van de wereld. En straks zullen ze ook meer geld lijken te hebben dan de rest. Ik zou zeggen, poets alvast maar uw Chinees op. China investeert namelijk niet alleen in het eigen land maar ook steeds meer in Amerikaanse en Europese bedrijven.

WeChat

2011 was het juiste jaar voor Ed Sander om naar China te gaan voor vrijwilligerswerk. Hij leerde een China kennen dat zich snel aan het veranderen was. Met name de app WeChat heeft veel betekent. Een app met alles wat je digitaal nodig hebt: Facebook, je bank-betaal app, nieuwsapp, fietshuur en nog veel meer. Omdat de Chinese taal ongeveer 80.000 karakters heeft is een Chinees toetsenbord onmogelijk. WeChat biedt o.a. de mogelijkheid om bijvoorbeeld via spraak, berichten te posten, maar ook om via een QR code te betalen, te huren of ergens toegang te krijgen. Omdat er een WeChat wallet bestaat, betaal je automatisch. Alles, maar dan ook echt alles doe je via je mobiele telefoon. Wie heeft er nog banken en pasjes nodig met de WeChat wallet?

Een dag uit het leven van……

Ed loodst ons door een werkdag van jonge professional in het reguliere zakenleven. Het lijkt onmogelijk om nog op de hoogte zijn van het nieuws, om je te vervoeren, te eten, te shoppen en te vergaderen zonder je mobiele telefoon. Alles met WeChat. Via spraak maar vooral met QR codes. Zelfs een huisarts-bezoek kun je plannen, maar ook boetes, bioscoop en bestellingen kun je regelen en betalen. En als er dan nog tijd over is kun je met de messenger chatten met je vrienden. Kortom, waar wij nog tig apps op onze telefoon hebben, heeft een Chinees met één app eigenlijk genoeg.

“If banks don’t change, we will change the banks”

China loopt inmiddels ruim voorop op digitaal gebied. Jack Ma zei al in 2011: “If banks don’t change, we will change the banks”. En dat gebeurde dan ook. Inmiddels betaalt ruim 90% (!) van de Chinezen in de steden met hun mobiel! Via WeChat of Alipay. Niet in de laatste plaats omdat het grootste bankbiljet in China nog geen 13 euro waard is.

China was een copy-cat land. Nu worden wij dat. Als we slim zijn, tenminste. En omdat life mee te maken, organiseert Ed Sander intensieve en zeer actuele studiereizen naar China. Klik hier voor alle info hierover en zorg voor een goed opgeladen telefoon.

—–

De bezoekers beoordeelden de clinic als volgt:

 • Goeie sprekers, fascinerend onderwerp, goed gebracht.
 • Ed was wat vlotter en meer to the point, maar beiden zijn in staat de inhoud goed over te brengen.
 • Open informatieve houding, deskundig en interessant.
 • Ed was heel goed. Lekker snel, modern en gaf energie.
 • Prima to the point, veel info, zeer interessant.
 • Vanuit praktische toepassing sprak Ed mij het meeste aan, een 8.
 • Vlotte sprekers die trends in China goed verwoorden en met interessante voorbeelden in een goed verhaal presenteerden.
 • Ed 9; Fred 8. Prima gedreven sprekers.
 • Beide goede sprekers, die veel weten van het onderwerp.
 • Goede ondersteuning met beelden en praktische voorbeelden. Langdurige plaatselijke ervaring. Interessante follow-up.
 • Erg goede clinic, goed opgebouwd, zoveel leuke informatie op een creatieve manier verteld. Enthousiaste sprekers.