BNR Digitaal – Waarom willen Chinezen geen technologie van ons én wij niet van hen?


Op 17 november 2021 was ChinaTalk’s Ed Sander samen met Tijs Hofmans, Redacteur privacy- en security bij Tweakers, te gast bij BNR Digitaal. Presentator Herbert Blankesteijn sprak met Ed en Tijs over de redenen waarom bedrijven als Huawei op een zwarte lijst staan in de Verenigde Staten en wat dit voor gevolgen heeft voor het bedrijf. In het tweede deel van de uitzending sprak Herbert verder met Ed over westerse bedrijven als Epic’s Fortnite, LinkedIn en Yahoo die zich terugtrekken uit China. Wat zijn de redenen en kunnen bedrijven überhaupt succesvol zijn in elkaars markten?

Van de BNR website:

In het Westen moeten we nu weinig meer hebben van grote Chinese techbedrijven, zoals Huawei. Hoe proberen zij daar wat aan te doen? En in China houden juist steeds meer Westerse techbedrijven het voor gezien. Wat is daar precies misgegaan? Waarom willen Chinezen geen technologie van ons én wij niet van hen?

De afgelopen twee decennia is het vaak gegaan over China, vooral ook wat betreft kansen voor techbedrijven. Maar anno 2021 staan tal van Chinese techspelers op de zwarte lijst van de VS, waaronder Huawei, ZTE en Hikvision. Wat proberen zij daar nu aan te doen? Dat bespreken we met tech-watcher Ed Sander van kennisplatform ChinaTalk en privacy-deskundige Tijs Hofmans van Tweakers.net.

Omgekeerd speelt iets vergelijkbaars: de afgelopen weken trekken opvallend veel Westerse bedrijven zich terug uit China. Dat gebeurde met LinkedIn (tegenwoordig in handen van Microsoft), maar ook Yahoo en recent de populaire game Fortnite van Epic Games. Ook dat bespreken we met Ed Sander van ChinaTalk.

Beluister de uitzending op de BNR website of bekijk hem hieronder de uitzending inclusief verbeterde audio.