ChinaTalk’s 5 best gelezen artikelen in 2015


 (China2025)In het afgelopen jaar schreef ChinaTalk’s Ed Sander weer tientallen artikelen. Voor China2025 schreef Ed 26 artikelen over e-Commerce, social media, internetcensuur en een aantal onderwerpen die niet direct gerelateerd zijn aan internet. Voor het online magazine van CRTV (Chinese Radio & Television) schreef Ed 4 artikelen. Een deel van deze artikelen werd herdrukt in de Asian News krant en China Nu magazine van de Vereniging Nederland-China.

Van de laatste twee media is moeilijk te bepalen hoe vaak de artikelen gelezen zijn, maar hieronder presenteren we de vijf meest gelezen online artikelen die Ed in 2015 schreef.

  1. De vijf …. lekkerste Chinese gerechten (CRTV)
  2. De juiste hulp bij het leren van Mandarijn (China2025)
  3. Chinezen kopen over de grens: Toerisme en Dai Gou (China2025)
  4. Kom dat (bijna) zien! Het nieuwe oude Datong! (China2025)
  5. Nieuwe opties maken WeChat voor Chinees onmisbaar (China2025)

Overigens moet bij bovenstaande lijst de kanttekening gemaakt worden dat artikelen op de China2025 website een erg lange ‘levensduur’ hebben. Oude artikelen worden nog volop gelezen. Als we niet kijken naar het jaar waarin de artikelen geschreven zijn zouden onderstaande artikelen uit 2014 dit jaar ook in de Top 5 gestaan hebben:

Over de plannen in 2016 zegt Ed:“Ik heb bijna voldoende materiaal om een derde ChinaTalk bundel uit te brengen, dus die verwacht ik in januari of februari. Verder wil ik in 2016 meer tijd vrijmaken om te schrijven voor verschillende media. Zo wil ik ‘De Vijf’ weer oppakken voor CRTV. Ook wil ik vaker recensies schrijven van boeken die ik over China lees. Tenslotte heb ik nog een flinke lijst aan onderwerpen over China’s internet waar ik over wil schrijven voor China2025.”