Deelnemers beoordelen China Studiereis met 9,1


In september 2019 namen ChinaTalk en Focusplaza 16 reizigers mee op een New Retail & Digital Revolution studiereis naar Beijing, Hangzhou en Shanghai. In de ochtenden verzorgde ChinaTalk’s Ed Sander een serie lezingen om vervolgens in de middagen de groep mee de stad in te nemen om deze theorie ook daadwerkelijk te ervaren. We bezochten innovatieve supermarketen (Hema, Xiao Xiang, 7Fresh, Yonghui Superspecies, Aldi Shanghai), onbemande winkels (Auchan 1 Minute, Bingobox), Alibaba’s Tmall samenwerkingen met merken (Intersport, Innesfree), zagen de veldslag om China’s koffiedrinkers (Luckin Coffee, Starbucks Now), snuffelden tussen de smart devices bij Xiaomi Home, vergaapten ons aan flagship stores (Nike, M&M, Lego, Starbucks Roastery Reserve), kwamen meer te weten over NIO’s CRM programma en bezochten Alibaba’s eigen shopping mall Qin Cheng Li en hotel van de toekomst FlyZoo.

We lieten de stad achter ons en bezochten een Taobao village waar e-commerce kleine gemeenschappen doet opbloeien en zagen culturele hoogtepunten als de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, Hangzhou’s West Lake, Shanghai’s Pudong skyline namen deel aan een theeceremonie. We smulden van de regionale keukens van Beijing, Shanghai, Sichuan, Hangzhou, Yunnan, aten hotpot en probeerden zelfs de Nederlandse frietjes bij Royal Patat. En natuurlijk werd dit alles feestelijk afgesloten met een dampende avond karaoke.


Maanden hard werk aan de voorbereidingen resulteerden in vele positieve reacties op Linkedin.

Afgelopen week met Focusplaza en ChinaTalk op studiereis geweest naar China. Op gebied van Innovatie en Digitalisering is het mij duidelijk geworden dat China inmiddels een leidende rol heeft in de wereld. New Retail in optima forma! Digitale platformen met de offline en online wereld geïntegreerd. In de steden Beijing, Hangzhou en Shanghai is het mogelijk de boodschappen te bestellen op je smartphone en binnen 30 minuten af te laten leveren. Wil je in de winkel eten dan plaats je de bestelling met je smartphone en geef je aan wanneer je komt eten. De complete customer journey ingericht op gemak, inclusief digitaal betalen. Bedankt Focusplaza en ChinaTalk voor de inspiratie en inzichten tijdens deze uitstekend georganiseerde en inspirerende studiereis!

Herald Overweg – Consultancy & Interim in FMCG, HOnCompany Consultancy & Interim

Terug van studiereis in China met een fantastische groep mensen. In één week hebben we drie steden bezocht waaronder Beijing en Shanghai. De hoeveelheid aan cultuur, digital marketing en retail experience zijn giga. Met recht een “once in a lifetime experience”. Indrukwekkend om te ervaren waar de invloed van de staat en commercie samen een weg proberen te vinden. Highlights: Aldi quality concept, Alibaba hotel, multifunctionele apps, fijnmazige logistiek, robots, techniek in licht en geluid en nog veel meer. Vol inspiratie en energie weer beginnen aan nieuwe week. Dank aan Ed Sander, Focusplaza en alle reisgenoten.

Bedankt Ed Sander voor het combineren van jouw sterk inhoudelijke colleges in de ochtend en vervolgens het zichtbaar maken in de praktijk middels tours. Daarnaast het in perspectief zetten tegen de cultuurachtergronden. Wat een journey!

Dick ten Voorde – Commercieel manager a.i. FMCG met sales-focus, Retailmade

Wow wat een week in China! Met een open blik een nieuwe digitale en retail wereld in en terugkomen met een meer dan boodschappenkar vol kennis en inzichten, dat heeft mijn reis naar China (Beijing, Hangzhou en Shanghai) opgeleverd. En bovenal een inspiratie- en netwerkreis met een zeer fijne groep professionals uit diverse branches. Top!

Hartelijk dank Ed Sander voor alle masterclasses, fieldwork/city safari’s & China knowhow👌🏻. Waarbij ‘Innovatie & Snelheid’ wat mij betreft de keywords zijn voor Digitale & Retail revolutie! Ik weet zeker dat jij volgende groepen met zelfde kunde wederom een boodschappenkar vol digital en retail experience huiswaarts laat gaan!

Jose Ten Hoope – Business Manager Retail at Svedex

Deze trip was ver boven verwachting (en de verwachting was al hoog). De combinatie van de ochtendlessen van Ed, de safari’s door drie bijzondere steden, fantastische en gezellige diners en een zeer gevarieerde en enthousiaste groep maakte het een onvergetelijke week!

Ed is een super host die alles tot in de puntjes heeft geregeld. Daarnaast is zijn kennis van China in zijn algemeen en New Retail in het bijzonder fenomenaal. Van harte aan te bevelen!

Johan Lemmers  – Sales Director Decorative Coatings DIY NL bij AkzoNobel

FlyZoo hotel van de toekomst

Was één van de deelnemers. Geweldige reis, fijne groep en inhoudelijk een topprogramma!

Rob Klifman – Algemeen Directeur Bouwmaat Nederland BV

Bedankt Ed. Het was super leerzaam!

Jeroen Nagelmaeker – Eigenaar JUMBO Nagelmaeker

Hartelijk dank Ed voor het delen van je kennis over de snelle ontwikkelingen in China tijdens de colleges in combinatie met de praktijk tours. Het kost mij nog wel even tijd om al de indrukken van de afgelopen week op mij in te laten werken. Alle deelnemers van deze fantastische trip: hartelijk dank voor de mooie gesprekken, gezelligheid en jullie zangkunsten.

Harry Vergeer – Owner bij Vergeer Fresh Consultancy


Na elke reis stuurt ChinaTalk de deelnemers een uitgebreide tevredenheidsenquête waarin men anoniem feedback kan geven op de diverse onderdelen en aspecten van de reis. We gebruiken deze gegevens om te bepalen welke onderdelen het best bevallen en wat voor verbetering vatbaar is. Hieronder zijn de vier belangrijkste key performance indicators te vinden.

Interesse om deel te nemen aan de tweede Focusplaza studiereis naar China in maart? Hier vind je meer informatie.

Interesse om samen met ChinaTalk ook een studiereis voor jouw klanten, medewerkers of relaties op te zetten. Klik dan hier voor meer informatie.