Succesvolle eerste Grote China Kennis Quiz


Grote China Kennis QuizOp 11 februari verzorgden ChinaTalk’s Ed Sander en Fred ‘Blogaap‘ Sengers voor het eerste de Grote China Kennis Quiz voor kennisnetwerk Guanxi. Ed:”Ergens halverwege 2015 benaderde Fred mij met het idee om voor Guanxi een pub quiz te verzorgen. Sinds ik in Xi’an woonde speel ik zelf elke maand mee in een pub quiz en ik vond het dan ook een fantastisch leuk idee. Ook de rest van het Guanxi bestuur was erg enthousiast; het was weer eens wat anders en zou perfect passen als activiteit ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Aangezien Fred’s Chinese zodiac de aap is en het tevens het begin van het jaar van de aap was kon het niet toepasselijker.

Uiteindelijk was de aanloop naar de quiz misschien wel net zo leuk als de quiz zelf. Het verzinnen van de vragen, onderling overleggen, de promotie voor de quiz en mensen aanmoedigen zich te registreren … veel werk, maar enorm leuk om te doen. Fred en ik besloten om en om een ronde te doen en het was leuk om te zien hoe onze beide passies voor China toch in hele andere vragen resulteerden. Ik denk dat het een goede mix opleverde van verschillende categorieën en thema’s.

Naarmate we de datum van de quiz naderde nam het aantal teams dat zich inschreef snel toe. Ruim een week van tevoren zaten we helemaal vol en het aantal afmeldingen is opmerkelijk laag gebleven.

Over de avond zelf schreef Mayke Ebbers, cultureel antropoloog gespecialiseerd in China, een verslag:  Wat hebben het Chinese vliegdekschip Liaoning, het maanwagentje Yutu en het Chinese volkslied met elkaar gemeen? Ze waren allemaal onderdeel van de Grote China Kennis Quiz afgelopen donderdag, georganiseerd door Guanxi ter gelegenheid van het Chinees nieuwjaar. Na de inschrijving van alle deelnemers is het dan ook eerst tijd voor een toast op het Jaar van de Aap. De aap staat voor vindingrijkheid, creativiteit, charme en opportunisme, kenmerken die ook zeker in de kennisquiz van pas kwamen.

  Met de creativiteit zat het wel goed, te zien aan de namen van de teams, zoals Monkey Business, de Leidse Mandarijnen en de Silk Road 2.0. Deelnemers konden zich opgeven als team met collega’s, vrienden of medestudenten. Anderen hadden zich individueel aangemeld en vormden samen een team: “Het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen”.

  Meteen konden de teams zich buigen over de eerste vragenronde met het beantwoorden van tien vragen bij tien afbeeldingen. Ondertussen druppelden de laatste deelnemers binnen, waaronder veel oude bekenden van Guanxi, leden en veel studenten en alumni uit bijvoorbeeld Leiden. “We zagen de aankondiging op Facebook. Eerst hadden we het gevoel dat Guanxi alleen voor werkenden was, maar nu ik weet hoe gezellig het hier is, kom ik zeker vaker”.

  Van Chinese politiek tot film

  De quiz werd geleid door quizmasters Ed Sander en Fred Sengers. Wanneer iedereen een plekje heeft gevonden in het gezellig volle Mick O’Connells trapt Fred de avond af met een ronde vragen. Zijn rode jasje paste goed bij de rode Chinese lampionnen aan de muur. De vragen gingen over erg diverse thema’s: Chinese politiek, muziek, films, historie en handel. Het niveau van de vragen was hoog, wat af en toe leidde tot teleurstelling maar ook fanatisme onder de verschillende teams.

  Na de pauze kondigde Ed de tussenstand aan, waarbij team Robert van Gulik op winst stond. Daarna volgden er nog enkele ronden waarin de kennis over China werd getest aan de hand van vragen en geluidsfragmenten en van de best bezochte Chinese film tot aan de winnaar van de Confucius vredesprijs.

  Voor het bekendmaken van de winnaars van de pubquiz was het eerst tijd voor de Lucky Draw, een loterij met visitekaartjes. De winnaars Arjen, Ardi, Frederique en Wei Wei vielen in de prijzen, variërend van kaartjes voor het CinemAsia Film Festival tot aan een avondje eten bij Umami by Han. Het team ‘Larive’ ontving de poedelprijs van de avond.

  De winnaars

  “En dan is het tijd voor de beste drie teams” kondigde Fred aan.

  Op de derde plek eindigde Lao Zhonguo Tong, met o.a. een aantal (oud-)Guanxi-leden. Met drie punten meer is het team ‘de rode jeugd’ (Hong Ling Jin) tweede geworden, het bedrijfsteam van NextportChina. Maar het team dat de meeste punten heeft gehaald op deze avond was het team Robert van Gulik met een indrukwekkende 48 punten! Het China-team van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bewees met recht over een hoog niveau van kennis te beschikken met deze score.

  Dit team mocht niet alleen een fles ‘Monkey Balls’ in ontvangst nemen en een boekenpakket van beide quizmasters, maar het team heeft dit jaar ook de Guanxi wisselbeker in zijn bezit! De lijst met teams en de desbetreffende punten staan onderaan deze blog.

  De deelnemers, maar ook de quizmasters Fred en Ed vonden het een geslaagde avond. Fred: “We vonden het erg leuk om te doen, we hopen op een nieuwe traditie. Voor ons is het ook een mooie manier om een dergelijke quiz onder de aandacht te brengen als activiteit voor bedrijven of organisaties.”Grote China Kennis QuizDe uitslag van de pubquiz:

1 – Robert van Gulik – 48 punten
2 – Hong Ling Jin – 40 punten
3 – Lao Zhonguo Tong – 37 punten
4 – Team TMA – 36 punten
5 – De Nonnen van Vught – 32 punten
6 – Embrace China – 30 punten
7 – Monkey King – 27 punten
7 – Team Budong (SA) – 27 punten
9 – St. Paul di Ontano – 26 punten
9 – Silk Road 2.0 – 26 punten
9 – Monkey Business – 26 punten
12 – Gabe Geert van Beijeren Bergen en Henegouwen en co – 22 punten
13 – Leidse Mandarijnen – 19 punten
14 – De Chinese Karakters – 18 punten
15 – Team Internationaal – 15 punten
15 – ICBC – 15 punten
17 – NAHSS – 14 punten
17 – Larive – 14 punten