In gesprek met Vincent Everts


Op 1 augustus sprak ChinaTalk’s Ed Sander via Skype met trendwatcher Vincent Everts in Nantucket. Het verscheen in vier delen op Vincent’s YouTube kanaal. Hieronder kun je de video’s bekijken.

Deel 1: Kennismaking

Vincent: “Ed Sander is een China expert die o.a. New Retail reizen organiseert. Als voorbereiding voor mijn EVreizen.nl ondervroeg ik hem over de grote online en offline retail & payment trends, het reizen als buitenlander en de tools de je nodig hebt, het Chinese internet en de morele crisis daar en de ontwikkeling van het social credit systeem. Part1: Hoe werkte Ed als vrijwilliger in 2011-2013 in China en werd China part of his DNA incl. het trouwen van een Chinese vrouw.”


Deel 2: Top 10 tips als je China bezoekt, digitaal, mobiel, betalen

Vincent: “Ik sprak met Ed Sander over hoe je online en offline kunt overleven als je China bezoekt. WeChat werkt nauwelijks, hoe betaal je? Kun je de taxi app Didi gebruiken? Worden credit cards of cash gebruikt? Hoe krijg je mobiel internet? Gmail, Youtube, Facebook, Twiter en andere zaken werken niet. Welk VPN heb je nodig? Vliegen of high speed trein? Waar kun je over praten? Allemaal handige tips om te weten als je China gaat bezoeken en digitaal wil overleven.”


Deel 3: Trends in online, offline, retail en payment 

Vincent: “Ed Sander is een expert op online/offline retail en payment trends in China. Hij weet ook veel van het Chinese internet en wat je wel en niet kan doen. Hij organiseert reizen naar China waar je alle ‘New Retail stores’ ziet. Hij heeft ook een operationele WeChat met alle micro apps die alle apps op Android en IOS opeten en vertelt wat je allemaal ermee kunt doen in deze video. Als je meer wil weten van Chinese trends, dit is de video.”


Deel 4: Morele crisis en het echte verhaal achter het social credit systeem

Vincent: “In het westen hebben we een verkeerd beeld van China en vooral het sociale credit systeem. In plaats van een afelevering van Black mirror is het een combinatie van een credit index systeem en een systeem om gedrag te beoordelen. Ed legt uit wat de verwarring is van de westerse media, hoe ze vaak grote headlines kiezen maar wat er echt aan de hand is. Hij is zelfs een voorstander van het systeem en de ervaringen van zijn Chinese vrouw en familie zorgden voor dit oordeel. Ed Sander heeft een interessante site chinatalk.nl waar je meer kunt lezen.”