Team Buitenlandse Zaken wint 4e Grote China KennisquizFoto: Kin Wah Yim

Op 29 januari vond voor de vierde keer een zeer geslaagde Grote China Kennisquiz plaats. De ‘GCKQ’ wordt door Ed Sander van ChinaTalk en Fred ‘Blogaap’ Sengers verzorgd voor netwerkorganisatie Guanxi, ter ere van het Chinese nieuwjaar.

Op zijn website blogaap.nl deed Fred als volgt verslag van de avond:

    Een team bestaande uit medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag de Grote China Kennis Quiz 2019 gewonnen. Zij bleven nipt de winnaars van vorig jaar voor, een team met de naam The Relevant Organ.

    Een kleine honderd deelnemers streden dinsdagavond in Sociëteit Mammoni in Utrecht om de wisselbeker en het prijzenpakket, maar vooral om de eer. Deelnemers moesten uiteenlopende vragen beantwoorden, zoals: hoeveel scholen in Nederland bieden Chinees aan als examenvak (15) en hoe vaak bezocht Kim Jong-un de Volksrepubliek (vier keer) en met welk land deelt China de kortste landgrens (Afghanistan)?

    Het team Waijiao BuZa (diplomaten BuZa) onder leiding van Peter Potman behaalde 45 van de 57 punten (79 procent score), genoeg voor de overwinning. Zij behouden de wisselbeker voor een jaar en kregen ieder een driegangendiner bij restaurant Umami in Den Haag aangeboden. Daarmee gaat de ‘cup met de grote oren’ weer terug naar Den Haag; een team Chinaspecialisten van het ministerie won in 2016 de eerste editie van de Grote China Kennis Quiz.

    Close finish

    Het team The Relevant Organ, dat de afgelopen twee jaar aan het langste eind trok, eindigde op een meer dan eervolle tweede plaats (43 punten). Zij kregen als prijs een boek over Xi Jinping overhandigd. Het team met de toepasselijke naam Peppa Pig -het jaar van het varken staat op het punt van beginnen- eindigde als derde (39 punten) met als prijs bioscoopkaartjes voor het filmfestival CinemAsia.