Team Helan Dou wint de 6e Grote China Kennisquiz


Team Helan Dou en quizmasters Fred Sengers en Ed Sander in de quiz van het Jaar van de Os.

Quizmaster Fred Sengers schreef op zijn website bloogaap.nl het volgende verslag van de Grote China Kennisquiz 2021.

Na een nek-aan-nekrace moest een shoot out de beslissing brengen welk team zich dit jaar de grootste Chinakenners van Nederland mag noemen. Het team Helan Dou trok uiteindelijk aan het langste eind en won de Grote China Kennis Quiz 2021.

Een uitgelaten stemming maakte zich maandagavond meester van het Pesthuis in Leiden, lokatie voor de jaarlijkse kwis die dit keer vanwege Corona-maatregelen niet rond Chinees Nieuwjaar, maar aan het eind van de zomer werd gehouden. Een kleine honderd deelnemers, verdeeld in teams van vier of vijf personen, streden om de begeerde wisselbeker en de eer.

Zij moesten antwoord geven op vragen als ‘Wie was de grondlegger van het Daoïsme?’ en ‘Hoe vaak heeft Xi Jinping zich aangemeld voordat hij als partijlid werd geaccepteerd?’ Halverwege de kwis was al duidelijk dat de beste teams elkaar niet veel ontliepen. En toen na vijf speelrondes de eindstand werd opgemaakt bleek dat niet alleen twee teams gelijk waren geëindigd in de strijd om de derde plaats, maar dat een beslissingsvraag ook de doorslag moest geven tussen de nummers een en twee.

Het team Helan Dou, bestaande uit Geeske In ‘t Velt, Floriske Deutman, Jessica Sun, Thera Rohling en Froukje de Jong, ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. Naast de wisselbeker ontvingen zij ieder een dinercheque van restaurant Umami in Den Haag.

De tweede prijs, een exemplaar van het boek De Spijker van auteur Zhang Yueran voor ieder teamlid, was er voor team CowTow, bestaande uit Charlotte Brouwer, Merle van Laake, Tijn Blom, Vera Kranenburg en Eric Zhang. Een derde plek was er voor team The Relevant Organ, dat in de eerste vijf jaren dat de Chinakwis wordt georganiseerd al drie keer wist te winnen. De teamleden, Annemarie Montulet, Mariska Driessen, Pieter Fleury, Robbert van Groenestijn en Annelous Stiggelbout, kregen het boek Is China nog te stoppen? van Henk Schulte Nordholt.

De Grote China Kennis Quiz wordt sinds 2015 georganiseerd en is sinds dit jaar een activiteit in het kader van het China Café van het Leiden Asia Center. De kwis wordt samengesteld en gepresenteerd door Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap).

De einduitslag van de quiz was als volgt:

 TeamPunten
1Helan Dou 荷兰豆 39
2CowTow39
3Relevant Organ38
4Lǎoshu 老鼠 38
5Vincent’s Angels37
6Shǔ tiáo jīchǎng 薯条机场36
7Draken van Mensen35
7Mi牛sterie van BZ35
9Zittend Comite van Het Genieburo33
10Gàishì wǔ xiá 盖世五侠32
10Herman32
10MiniSTIERie van BZ32
10TiTa Translators32
14Recht door zee (ploeteren wij voort als de Os)31
15La Vache Qui Rit30
16Koetjes en Kalfjes29
16Lawyers with Chinese Characteristics29
18Sinologen in spe25
19Ossenhazen22
20Vegaburger21