The Relevant Organ wint geslaagde 3e Grote China Kennisquiz


Foto: Tess Kamphorst

Op 13 februari vond voor de derde keer een zeer geslaagde Grote China Kennisquiz plaats. De ‘GCKQ’ wordt door Ed Sander van ChinaTalk en Fred ‘Blogaap’ Sengers verzorgd voor netwerkorganisatie Guanxi, ter ere van het Chinese nieuwjaar.

Op zijn website blogaap.nl deed Fred als volgt verslag van de avond:

    Het team The Relevant Organ heeft dinsdag met succes zijn titel verdedigd in de Grote China Kennis Quiz. De spelers wisten de winnaar van twee jaar geleden, een team medewerkers van buitenlandse zaken, net achter zich te houden.

    Sociëteit Mammoni in Utrecht puilde uit zijn voegen; met negentien teams was de GCKQ2018 strak uitverkocht. Deelnemers beten hun tanden stuk op uiteenlopende vragen als: Welke Chinese stad is de afgelopen twintig jaar het snelst gegroeid (antwoord Shenzhen, met 6.040 procent) of welk van de 14 buurlanden van China heeft drie i’s in zijn naam (Kirgizië).

    Het team bestaande uit Annemarie Montulet (KNAW), documentairemaker Pieter Fleury, oud- en binnenkort nieuwe correspondent Garrie van Pinxteren, journaliste Tabitha Speelman en vertaler Annelous Stiggelbout trok aan het langste eind (foto). Zij behaalden maar liefst 84 procent van het maximaal aantal punten. Zij behouden de wisselbeker voor een jaar en kregen ieder een driegangendiner bij restaurant Umami in Den Haag aangeboden.

    Team Robert van Gulik, gevormd door medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken, eindigde op een meer dan eervolle tweede plek. Zij gingen met het kookboek Maancake & Jasmijn onder de arm weer richting Den Haag. Team TMA van sinologe Sanne Alberts en haar studenten werd derde.

Klik hier voor de foto’s van de Grote China Kennisquiz 2018, gemaakt door Tess Kamphorst. Tess maakte een korte sfeerimpressie:De volledige ranglijst van de derde quiz zag er als volgt uit:

Rangorde Team Punten
1 The Relevant Organ 48
2 Team Van Gulik 45
3 Team TMA 40
4 Scooby-Doo 39
4 De Vijf Wijzen van het Bamboembosje 39
4 红领巾 (Hong Ling Jin) 39
5 Go Gou 38
6 Zaogao 37
7 Pad Vinders 35
8 莱顿市 (Lai Dun Shi) 34
9 Rataplan 33
10 Hā Hā Dà Xiào (哈哈大笑) 31
11 Idéfix 29
11 Chow Chow 29
12 Robijnen Schildpadjes 28
13 Utrecht meets China 24
14 How much is that doggy in the window? 23
15 Bobbie 20
16 Xiao Wang 16

Quizmasters Fred Sengers en Ed Sander

Foto: Tess Kamphorst