Video: NPO Geld of je Leven – TikTok Interview


Op 23 maart 2023 werden ChinaTalk’s Ed Sander en Europarlementarier Bart Groothuis geïnterviewd over de hoorzitting over TikTok in het Amerikaanse congres (een samenvatting van het gesprek is hier te lezen op de NPO Radio 1 website).

NB: het interview gaat met name over de aanname dat TikTok wordt ingezet of kan worden ingezet om voor de Communistische Partij data te verzamelen en gebruikers te beïnvloeden. Bij ChinaTalk kunnen we niet bewijzen dat dit wel of niet gebeurt, net zoals anderen dat niet kunnen. Wel denken wij dat dit aspect in de discussie rondom TikTok teveel aandacht krijgt op basis van veelal ongefundeerde aannames.

Tegelijkertijd zijn we van mening dat TikTok serieuze problemen met zich meebrengt. Sommige content die op de app gedeeld wordt is schadelijk, zeker voor kinderen en hun sociale en psychologische ontwikkeling. Het algoritme maakt de app extreem verslavend en de beperkingen voor maximale tijd die kinderen doorbrengen op de app zijn makkelijk te omzeilen. Daarnaast verzamelt de app veel data over gebruikers. Maar wij zijn ook van mening dat deze problemen niet uniek zijn voor TikTok. Dergelijke problemen zouden aangepakt moeten worden, aan de hand van industrie-brede wetgeving; niet enkel voor TikTok of Chinese apps maar voor alle vergelijkbare apps.

Ironisch genoeg lijkt China dergelijke problemen wel onder controle te hebben. De Chinese overheid heeft strenge regels voor content die op Douyin, de Chinese versie van TikTok, mag verschijnen (helaas tot aan beperking van gezonde vrijheid van meningsuiting toe). Ook legt Beijing internetbedrijven restricties op m.b.t. de tijd die kinderen kunnen doorbrengen in apps en games. Tenslotte gelden er beperkingen voor het gebruik van algoritmes.

Een Amerikaanse social media expert noemde Douyin ooit de ‘spinazie-versie’ van TikTok en de westerse versie de ‘opium versie’. Wat hij niet begreep is dat wij niet een opium-versie maar de standaard versie van de app heeft die is toegestaan zonder de regelgeving die China een ‘spinazie-versie’ geven. Wij zouden TikTok en andere sociale media vergelijkbare restricties op kunnen leggen om schadelijke effecten van sociale media terug te dringen.