Luister: Ed Sander te gast in Bureau Buitenland Nacht Express


In het nachtelijke programma Bureau Buitenland Nacht Express op NPO Radio 1 bracht Abdou Bouzerda drie maanden lang elke week een ‘bezoek’ aan een andere wereldstad. In de twaalfde en laatste aflevering op 22 maart 2018 was ChinaTalk’s Ed Sander te gast om te vertellen over de Chinese stad Xi’an. Ed woonde van 2011 tot 2013 in Xi’an waar hij vrijwilligerswerk deed voor verschillende NGOs.

In het twee uur durende programma mocht Ed de reisleider spelen in de historische stad, maar worden ook bredere aspecten van de Chinese samenleving besproken. Het werken in een Chinese organisatie, de historie en ontwikkeling in de stad, het ontmoeten van zijn echtgenote en haar ouders, Chinese jongeren en een nuancering van de berichtgeving over het sociale kredietsysteem passeren allemaal de revue. Ook wordt in het programma gebeld met redacteur Cindy Huijgen en gesproken over geadopteerde Chinese weeskinderen die op zoek gaan naar hun biologische ouders en archiefmateriaal met Marijke Vlaskamp opgedoken waarin zij een Chinees dating evenement en een dorp vol vrijgezelle mannen bezoekt.

De gesprekken en reportages worden afgewisseld met muziek, waarbij Ed zelf twee Chinese nummers uitkoos.

Hieronder, of op de VPRO website, kun je de uitzending beluisteren (Bureau Buitenland Nacht Express begint na de nieuwsuitzending).

Hartelijk dank aan Abdou Bouzerda voor de enorm leuke ervaring en Mathilde Teuben van MACHI voor de referentie (Mathilde is zelf te horen in de aflevering over Tokyo).