Speel mee met de Online China Pubquiz


Al vijf jaar verzorgen Fred Sengers (Blogaap) en Ed Sander (ChinaTalk) samen met China netwerk Guanxi met veel plezier de Grote China Kennisquiz. Normaal vindt deze elk jaar rond het Chinese Nieuwjaar plaats. In deze tijden van corona ‘lockdown’ zijn veel pub quizzen uit noodzaak online gegaan omdat het niet mogelijk is deze in volgepakte kroegen te spelen. Vandaar dat Fred en Ed hebben besloten de China quiz ook een keer online te spelen.

Hoe doe je mee?

Houd de avond van donderdag 28 mei vrij in je agenda. Die dag starten we om 20:30 met de live-stream op het YouTube kanaal van ChinaTalk. De stream is te vinden onderaan deze pagina en op deze link.

Zorg dat je een lekker drankje hebt, wat hapjes en eventueel een team om samen mee te spelen (zie onder). De quiz duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit zes ronden. Tussendoor zullen we nog 5 minuten extra pauze inlassen.

 • Ronde 1 : Film en muziek
 • Ronde 2: Algemene Kennis
 • Ronde 3: Geschiedenis
 • Pauze
 • Ronde 4: Actualiteit
 • Ronde 5: Chinternet
 • Ronde 6: Corona

Vanwege de online mogelijkheden zal de quiz veel gebruik maken van audiovisueel materiaal, wat het vergeleken met de reguliere quiz weer erg bijzonder maakt.

Bij een normale quiz zijn Ed en Fred erg streng op het gebruik van mobiele telefoons om te voorkomen dat mensen de antwoorden gaan opzoeken. Bij een online quiz kunnen ze dat natuurlijk niet controleren. Je speelt dus puur voor de lol. Wat echter niet wil zeggen dat je het niet serieus kunt aanpakken. De quiz wordt via live-streaming uitgezonden op YouTube maar je kunt via andere media, b.v. Whatsapp, Zoom, Microsoft Teams of Skype, contact houden met andere leden van je team. Natuurlijk kun je ook individueel meespelen. Onderaan deze pagina staan nog wat tips voor spelen in teamverband.

Er zijn geen prijzen te winnen en na elke ronde hoef je de antwoorden niet in te leveren bij de quizmasters; je telt zelf je behaalde punten aan het einde van elke ronde. De quizmasters zijn wel heel erg benieuwd hoe iedereen het gedaan heeft dus ze horen achteraf graag hoeveel punten er gescoord zijn door de deelnemers. Ze laten je tijdens de uitzending weten hoe je je score met hen kunt delen.

Foto: Kin Wah Yim

Steun de quizmasters

Je kunt kostenloos meedoen aan de quiz.

Wel zouden de quizmasters het enorm op prijs stellen als je namens jezelf of je team een vrijwillige donatie zou kunnen doen. Ze verdienen normaal hun boterham met lezingen en studiereizen en hebben de afgelopen maanden dankzij de coronamaatregelen veel van hun reguliere werkzaamheden niet uit kunnen voeren en daardoor beperkt inkomen. Ook het maken van deze quiz heeft hen enkele dagen werk gekost. Als je een leuke avond hebt gehad met de quiz stellen ze een donatie daarom zeer op prijs.

Je kunt doneren op de Geef.nl actiepagina door hier te klikken of onderstaande QR-code te scannen.

Tips voor spelen in teamverband

 • Als je samen met anderen op een andere locatie speelt houd dan samen contact via een video- en/of chat-tool als Whatsapp, Skype, Microsoft Teams, Zoom, etc.
 • Houd er rekening mee dat de live-stream niet bij elke kijker synchroon loopt; er kunnen enkele seonden vertraging zijn bij sommige teamleden.
 • Voorkom dat je het geluid van de live-stream via de chat-app terughoort via de microfoon van je teamleden. Gebruik een koptelefoon en/of laat één van de teamleden in de chat-tool z’n scherm met de live-stream op YouTube delen met de rest van het team. Daarmee los je tevens een eventueel probleem van vertraging op.
 • Gebruik eventueel een ‘collaborative’ tool als Google Spreadsheet om samen je antwoorden bij te houden.
 • Zorg dat je enkele minuten voor de aanvang van de stream al samen online bent.
 • Als je tijd hebt, probeer bovenstaande voor aanvang van de quiz een keer uit met een willekeurige YouTube video. Je bent dan goed voorbereid.