Videoserie: Halte Xi’an


Op 22 maart 2018, diep in de nacht, nam ChinaTalk’s Ed Sander samen met Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland een interview op over zijn jaren in de Chinese stad Xi’an. We hebben altijd het gevoel gehad dat het verhaal sterker zou zijn als het vergezeld zou gaan van beelden. We hebben het interview daarom voorzien van foto’s en videos en acht korte filmpjes gemaakt over verschillende onderwerpen om een nog beter beeld te geven van het leven in de stad.

In het eerste deel praat Ed met Abdou over arriveren in de stad per trein, het vrijwilligerswerk dat hij er twee jaar kwam doen en hoe de verstedelijking kleine dorpjes opslokt.


In het tweede deel praat Ed met Abdou over zijn woonomgeving, appartment, de historie die Xi’an zo bijzonder maakt, de Hui moslim minderheid en invloeden van de Zijderoute op eten en religie (boeddhisme).

In het derde deel praat Ed met Abdou over rondkomen van een vrijwilligersvergoeding, leven als een ‘local’ en het werken in een Chinese organisatie, waarbij cultuurverschillen en problemen op de loer liggen. Het interview is voorzien van diverse foto’s van de leefomstandigheden, het vrijwilligerswerk en beelden uit een TV rapportage.

In het vierde deel praat Ed met Abdou over jongeren in China en specifiek mijn twee tolken die me hielpen in z’n werk en dagelijks leven. Hoe ziet hun leven voor en na de gevreesde ‘gaokao’, het toelatingsexamen voor de universiteit, eruit?

In het vijfde deel praat Ed met Abdou over karaoke (KTV) en Chinese muziek. De video bevat twee voorbeelden van Chinese muziek die hem persoonlijk aanspreken, inclusief Nederlandse vertalingen van de teksten.

In het zesde deel praat Ed met Abdou over hoe hij zijn vrouw ontmoette in China, trouwde en kennis maakte met haar ouders. Het interview is voorzien van foto’s uit de tijd dat ze elkaar leerden kennen en filmbeelden van de dag dat ze hun trouwreportage maakten.

Ten tijde van het interview stond zowel de ‘sleepwet’ en het Chinese sociaalkredietsysteem vol in de aandacht. In het zevende deel praat Ed met Abdou over de manier waarop Chinezen tegen dit systeem en privacy aankijken.

In het achtste en laatste deel praat Ed met Abdou over de effecten van de eenkindpolitiek en wat hij wel en niet mist van het leven in Xi’an, waaronder luchtvervuiling en het sociale leven.