ChinaTechTrip october 2018 – De eerste ervaringen


De afgelopen maand was ik drie weken in China voor twee ‘trial runs’ voor ChinaTalk’s nieuwe dienst, de ChinaTechTrip. Doel van deze reis is geïnteresseerden van dichtbij kennis te laten maken met China’s cultuur, digitale innovatie en New Retail. De vorm die ik hiervoor gekozen heb is een combinatie van lezingen, bezoeken aan diverse winkellocaties waar New Retail in de praktijk te ervaren is en de reizigers zoveel mogelijk onderdompelen in het dagelijkse Chinese leven, bijvoorbeeld door te reizen met het openbaar vervoer en zoveel mogelijk verschillende provinciale keukens te eten.

De twee reizen varieerden van 5 tot 7 dagen en elke dag werd met een of twee lezingen een nieuw aspect onder de loep genomen. Omdat deze onderwerpen vaak alleen goed te begrijpen zijn binnen de Chinese context bestonden de eerste twee lezingen uit een uitleg over Chinese concepten en Chinees gedrag en een overzicht van de groeiende consumptiesector en de huidige en toekomstige problemen waar China mee kampt of zal kampen. Vervolgens wordt dieper ingezoomd op o.a. de ontwikkeling van e-Commerce,  de populaire app WeChat, mobiel betalen, QR codes, on-demand rental economy, internetcensuur en China’s sociaal kredietsysteem. De reizigers kozen zelf de voor hen meest relevante onderwerpen uit deze reeks presentaties die ik regelmatig gebruik bij gastcolleges en lezingen.

De onderwerpen van deze lezingen begin je pas écht te begrijpen als je ze in de praktijk hebt ervaren. Het idee van de ChinaTechTrip is uit deze overtuiging ontstaan. Dus elke dag ging ik met de reizigers op pad om te zien hoe de e-commercebedrijven integreren in de fysieke wereld, hoe WeChat en mobiel betalen in de praktijk gebruikt worden en cash overbodig hebben gemaakt. En hoe technologie, entertainment, bezorgdiensten en échte multichannel bij elkaar komen in diverse New Retail concepten.

Innovatieve verswinkels: Yonghui Superspecies, 7Fresh, Carrefour Le Marche, Hema.

In totaal werden meer dan 20 locaties bezocht, waaronder nieuwe verswinkelconcepten met bezorging en in-shop catering als Hema, Yonghui Superspecies, RT-Mart Fresh en 7Fresh, onbemande winkels als Auchan Minute, JD X en Suning’s Biu (de laatste twee met betaling via gezichtsherkenning) en winkels waarbij Alibaba’s Tmall de technologische innovatie (of zijn het gewoon gimmicks?) verzorgt. In die laatste categorie vallen o.a. de samenwerkingen met Intersport, Kerr & Kroes (beiden met cloud shelves waarop productinformatie opgevraagd kan worden en ‘magic mirrors’ waarin je virtueel het assortiment kunt aantrekken), convenience stores en babycare shop-in-shop by RT-Mart.

Ook zagen we hoe er op diverse plekken entertainment en merkverhalen zijn toegevoegd aan de retailconcepten (retailtainment) om ze tot een unieke beleving te maken, zoals de M&M Shop, Starbucks Roastery Reserve en Nike’s Shanghai 001 House of Innovation. Online concepten die de stap naar offline maken waren te zien bij de Xiaomi Everything Store, JD Home, Xiao Hong Shu en Taobao Xinxuan. Bij Carrefour en Yonghui Superspecies zagen we hoe klanten, met scan-and-go functionaliteit in WeChat, producten van het schap kunnen pakken en mobiel kunnen betalen om vervolgens de winkel uit te lopen zonder de producten nog te hoeven scannen of af te rekenen bij een cassière. En natuurlijk zagen de reizigers talloze vending machines en andere apparaten (een grijpmachine met kreeften!) die allemaal met QR codes worden bediend. Ze zagen bezorgdiensten als Ele.me en Meituan af en aan rijden en Chinese burgers langszoeven op hun Ofo of Mobike on-demand fietsen. Ook het nieuwe koffieconcept-met-bezorging Luckin Coffee, dat Starbucks in China heeft gedwongen ook bezorgdiensten aan te bieden, werd ervaren.

ChinaTechTrip: Onbemande winkels

Natuurlijk kun je vanuit Nederland over deze ontwikkelingen lezen of een paar online video’s bekijken. Maar om het echt goed te begrijpen moet je het zelf ervaren, met al je zintuigen. Midden in het dagelijkse Chinese leven wordt pas echt duidelijk hoe het werkt en wat het betekent voor de consument. We hebben veel gepraat en gediscussieerd over wat hier nu precies gebeurd en wat dit betekent voor onze thuismarkt. Essentieel is daarbij de context van de Chinese cultuur en markt. Je kunt je dag al vullen met praten over dit land. Als je echt in China bent kun je bovendien meedansen met een plein vol gepensioneerde dames en eet je hotpot in de mateloos populaire keten Haidilao waar de ober een ‘noodle dans’ doet.

Reacties van de reizigers zelf:

Michiel Rijshouwer – Managing Director, Persuade: “Zoveel gezien, bergen inspiratie. Verbaasd over de vele innovaties, het hoge tempo en de nieuwsgierigheid van de mensen. New retail is nieuwe energie en het begin van oneindig veel nieuwe mogelijkheden. Dank Ed voor deze reis. Essentieel voor mij was dat je ook jouw enorme kennis van de Chinese markt en cultuur inbrengt. Want ik ben ervan overtuigd dat dit onmisbaar is om goed te begrijpen wat hier nu precies gaande is en wat je van al deze ontwikkelingen mee kunt nemen. Ik kan het iedere retailer en marketeer die vooruit wil aanraden.”

Jarno Duursma – Trendwatcher / Speaker / Author, Studio Overmorgen: “Zorg voor je reis naar China het liefst voor een reisbegeleider die Engels en Chinees spreekt, lokaal kan helpen en de weg kan vinden. Mijn reisbegeleider was Ed Sander van ChinaTalk. Hij heeft verstand van het Chinese internet, van mobile en new retail. En hij is inhoudelijk goed op de hoogte van de Chinese cultuur, want dat is uiteindelijk de context van alle digitale innovaties. Wanneer je écht China wilt beleven is Ed Sander van harte aanbevolen!”

Ook geïnteresseerd in een ChinaTechTrip? ChinaTalk biedt deze in verschillende vormen aan. Kijk hier voor meer informatie. Wacht niet te lang want de plaatsen voor maart/april lopen al aardig vol.