2019 was een mijlpaal voor ChinaTalk. Het bedrijf werd in 2014 opgericht als eenmanszaak om Jessica Sun in staat te stellen haar diensten als lerares Chinees aan te bieden. Sindsdien de oprichting is Ed Sander echter steeds vaker diensten als spreker gaan aanbieden onder hetzelfde merk. Eerst betrof het nog kleine bijverdiensten maar in 2018 was dit inmiddels uitgegroeid tot een niveau waarbij de keuze van het omzetten van de rechtsvorm naar een vennootschap onder firma (VOF) voor de hand lag. Sinds begin 2019 zijn Ed en Jessica dus vennoten binnen ChinaTalk.
Publicaties
Hoewel het een erg druk jaar was lukte het om ons gemiddelde van tweewekelijkse artikelen redelijk goed vast te houden en publiceerden we 23 blogs door het jaar heen. Naast een aantal boek- en filmrecensies en zelfs een recensie van een videogame schreef Ed ook dit jaar weer uitgebreid over New Retail. Het afgelopen jaar bezocht hij ter voorbereiding van de studiereizen bijna 100 verschillende New Retail locaties in China, waarvan sommigen meerdere keren. Dit geeft hem een uniek perspectief op de ontwikkelingen van versmarkten, onbemande winkels maar ook op de hype die bedrijven als Alibaba creëren rondom New Retail. In 2019 schreef hij daarom vooral kritisch over dit onderwerp en gaf zijn mening over de levensvatbaarheid van veel initiatieven. Ook klom Ed in de pen om een aantal misverstanden over Singles Day aan de kaak te stellen en het platform Xiao Hong Shu uitgebreid te analyseren.
Sinds hij van 2011 tot 2013 vrijwilligerswerk deed in China is Ed gefascineerd geweest door de ‘morele crisis’ in China. Hij leest regelmatig academische werken over de oorzaken van deze problematiek en publiceerde in 2019 een aantal samenvattingen van zijn bevindingen.
En dan waren er nog een aantal meer persoonlijke blogs over de Chinese trouwreportage van Ed en Jessica, strubbelingen met het openbaar vervoer bij reizen in China en Ed’s misschien wel zorgwekkende obsessie met het bereiden van 500 Chinese gerechten.
Opmerkelijk dit jaar waren de bijdragen van Jessica. Tijdens haar opleiding Asian Studies aan de Universiteit van Leiden schreef ze diverse papers waarvan een aantal interessant en toegankelijk genoeg waren om in aangepaste vorm op onze website te plaatsen. Zo publiceerden we haar analyse over het gebruik van muziek voor propagandadoeleinden en een artikel over de vraag of Kantonees een taal of dialect is.
Een aantal van de artikelen die Ed de afgelopen jaren op de ChinaTalk website publiceerde vonden wederom hun weg naar andere media. China Nu, met tijdschrift van de Vereniging Nederland China, publiceerde Ed’s stukken over het sociaal kredietsysteem en Luckin Coffee en alle artikelen over technologie in China werden opnieuw gepubliceerd op de CustomerTalk website waar Ed ooit zijn publicaties over China begon.
Studiereizen
De belangrijkste ontwikkeling voor ChinaTalk in 2019 was het uitrollen van studiereizen die we middels een aantal pilots in 2018 ontwikkeld hadden. Hiermee ging een lang gekoesterde wens van Ed om meer tijd in China door te kunnen brengen in vervulling. ChinaTalk ontwikkelde een weekvullend programma dat bestaat uit een combinatie van workshops in de ochtend en city safari’s in de middag. Het idee is dat de deelnemers een gedegen kennis krijgen over Chinese digitale innovatie en New Retail in het bijzonder om deze vervolgens in de praktijk zelf te kunnen ervaren. De combi blijkt in de praktijk erg succesvol.
De reis in maart werd al zeer goed ontvangen maar na enkele verbeteringen werd de reis die ChinaTalk in samenwerking met Focusplaza in september uitvoerde door de deelnemers beoordeeld met een dikke 9. Een resultaat en samenwerking waar we zeer blij mee zijn. Ed: “Ik geloof echt dat dit een van de beste prestaties is die ik tot nu toe heb neergezet in m’n loopbaan, en ik zeg zoiets niet snel. Zo werd 2019 het jaar waarin ik mezelf opnieuw ‘uitvond’ en een passie heb kunnen omzetten naar een nieuwe carrière. Ik wil iedereen die me de mogelijkheid en het vertrouwen heeft gegeven bedanken voor hun samenwerking en alle deelnemers bedanken voor hun interesse, ruimdenkendheid en gezelschap.”

Naast ons eigen programma werkten we ook samen met Sogeti en The Argonauts voor het verzorgen van delen van hun studiereizen. We probeerden ook verschillende samenwerkingsvormen uit met Nederlandse en Chinese partners en hebben daar veel van geleerd. Het heeft ons ervan overtuigd dat we het beste resultaat behalen als we het inhoudelijke programma en de logistieke verzorging zoveel mogelijk in eigen hand hebben. Jessica is in China zelf twee jaar touroperator en drie jaar gids geweest dus kent de werking van de Chinese reiswereld goed. Voor de reizen in 2019 heeft ze het contact met lokale agenten verzorgt en zal dit in 2020 verder optimaliseren en intensiveren om zo tot een nog betere dienstverlening te komen.
Universiteitsstudie en Uitwisseling
Zoals sommigen van jullie weten is Jessica momenteel in de afrondende fase van een masteropleiding Asian Studies aan de Universiteit van Leiden. Als onderwerp voor haar afstudeerscriptie koos ze de volgorde van penstreken bij het schrijven van Chinese tekens. Het resultaat werd door de leraren beoordeeld als ruim voldoende. De afgelopen 3,5 jaar heeft Jessica zich zo in deeltijd voorbereid op de vervolgopleiding Docent Chinees waar ze deze maand aan zal starten. Op deze wijze zal ze uiteindelijk haar formele lerarenbevoegdheid behalen.
Op het Zwijsen College en Titus Brandsmalyceum, twee scholen waar Jessica reeds enkele jaren lesgeeft, werkte ze mee aan een uitwisselingsreis waarbij Nederlandse studenten een week lang Beijing bezochten en verbleven bij Chinese gastgezinnen. Over haar ervaringen schreef ze een verslag. Ook verzorgde ze op het Zwijsen College afgelopen jaar de viering van het Chinees Nieuwjaar.
In de pers
Sinds 2012 publiceert ChinaTalk grote hoeveelheden artikelen en video’s en dat begint z’n vruchten af te werpen. Steeds vaker weten Nederlandse media ons te vinden met vragen over China. Het afgelopen jaar werden we geïnterviewd door RTL-Z, Nu.nl, de BNR China podcast, INspired, De Ondernemer, Abacus en niet te vergeten trendwatcher Vincent Everts. Ook werkten we weer met veel plezier mee aan interviews door studenten van diverse Hogescholen.
Lezingen
Een bewijs van de tevredenheid over onze studiereizen blijkt uit het feit dat deelnemers ons naderhand regelmatig vragen extra lezingen te verzorgen. Zo sprak Ed afgelopen jaar op de DHZ sessie van MIXpress, Intervisie 2019 en een 40-koppige marketingbijeenkomst van een van de deelnemende bedrijven.
Andere opmerkelijke lezingen die we afgelopen jaar verzorgden werden gedaan voor St. James’s Place in Shanghai, 120 VWO leerlingen van het Amstelveen College, Stichting Fris, Theresialyceum Tilburg, Saxion Deventer, De Rooi Pannen en Hutong School Shanghai.
Vooruitblik op 2020
2019 was zoals gezegd een mijlpaal voor ChinaTalk waarin onze studiereizen tot bloei kwamen. In 2020 zetten we deze ingeslagen weg met passie voort! In het voorjaar verzorgen we inmiddels drie reizen en ook voor het najaar hebben we al meerdere reizen ‘in the pipeline’. Naast een tweede en derde reis met Focusplaza zijn we ook erg trots door de Rabobank gevraagd te zijn om een reis voor haar C-level klanten te organiseren.
Voor een aantal eerdere deelnemers aan onze studiereizen ontwikkelen we momenteel interne trainingsprogramma’s en ook een van ‘s werelds grootste multinationals in consumentenproducten heeft ons opnieuw gevraagd een aantal rapportages te maken over New Retail en social commerce in China.
Een toonaangevend Nederlands tijdschrift voor de e-commerce markt heeft Ed gevraagd om een tweemaandelijkse column te schrijven over China en er zijn plannen voor een tweede medewerking aan de BNR China podcast. En natuurlijk starten we het jaar traditiegetrouw met de Grote China Kennisquiz, in samenwerking met Fred ‘Blogaap’ Sengers en Guanxi. Daarnaast is het hoog tijd voor het zesde gratis China Talk e-book en zullen er diverse nieuwe artikelen en video’s gepubliceerd worden. Watch this space!